top of page
kuntta

Suomen Kunttamestarit hakemassa kunttaa hakkuiden alta uuteen kotiin.

Kuntan myynnistä merkittävää lisätuloa metsänomistajalle

Mistä on kysymys?

Mäntykankailta nostettava kuntta eli varpumatto on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Kunttaa käytetään siirtonurmikon tapaan piha-alueiden kattamiseen.

Kuntan nostoa on aikaisemmin tehty lähinnä Metsähallituksen alueilla. Kuntan kovasta kysynnästä johtuen, ostetaan kunttaa kuitenkin nyt myös yhä enemmissä määrin yksityisiltä metsänomistajilta.

Kuntasta maksetaan metsänomistajalle noin 1,50€ neliöltä. Hyvän kuntta-alueen pinta-alasta pystytään hyödyntämään kuntaksi noin 50%, jolloin korvaus nousee yli 5 000 euroon hehtaarilta. Näin metsänomistajalla on mahdollisuus tienata merkittävää lisäansioita kuntan myynnillä.

Kuntta tulee myydä ennen päätehakkuun toteuttamista. Päätehakkuussa kuntta nimittäin pilaantuu metsäkoneiden ja hakkuujätteiden alle. Päätehakkuun jälkeen menee vuosikymmeniä, että kuntta on taas nosto kelpoista.

Mikäli kuntan nosto toteutetaan hyvissä ajoin ennen päätehakkuita, kerkeää nostokohtiin nousemaan myös luonnon taimia. Tällöin laikutustakaan ei tarvitse välttämättä tehdä, uuden metsän perustamiseksi.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla toimivan Suomen Kunttamestareiden yrittäjä Miikka Hartikainen kertoo artikkelissa lisää kuntan myynnistä.

Miten kunttaa nostetaan?

Kuntan nosto tehdään joko käsin tai pienellä työkoneella. Nosto aloitetaan leikkaamalla kuntta pala muotoonsa moottori tai raivaussahan avulla. Tämän jälkeen kunttapalat rullataan irti maaperästä.

 

Kuntta ei juurru pohjahiekkaan, joten se on mahdollista  irroittaa maapeerästä. Koneella nostettaessa vaatii prosessi kuitenkin kovaa ammattitaitoa, että kuntta saadaan nostettua ehjänä. Irrotetun kunttakerroksen paksuus on maastosta riippuen noin 5-15 cm.

Kuntta leikataan kehikkoa pitkin muotoonsa
Kuntta leikataan kehikkoa pitkin muotoonsa

press to zoom
Tätä seuraa koneellinen käärintä rullalle
Tätä seuraa koneellinen käärintä rullalle

press to zoom
Lopuksi kuntta kuskataan noutopisteeseen
Lopuksi kuntta kuskataan noutopisteeseen

press to zoom
Kuntta leikataan kehikkoa pitkin muotoonsa
Kuntta leikataan kehikkoa pitkin muotoonsa

press to zoom
1/3

Mistä tiedät löytyykö sinunkin metsästäsi kunttaa?

Kunttaa nostetaan kuivilta mäntykankailta. Listasimme oheen kriteereitä, joiden avulla pystyt arvioimaan onko metsäkiinteistösi kuntan nostoon soveltuva.

Kriteerit kuntan nostoon:

- Kuntan nostoon sopii vain kuivahkot mäntykankaat.

- Kunttaa nostetaan vain Kuopion pohjoispuolelta. (Etelämmässä kuntta on liian ohutta)

- Mäntykankaan tulee olla hiekkapohjainen, eikä se saa sisältää liikaa kivikkoa.

- Puusto on tai alkaa olemaan jo päätehakkuu pisteessä.  (Kuntta pilaantuu päätehakkuussa, joten sitä ei voi nostaa enää hakkuiden jälkeen).

- Nosto-alueen läheisyyteen tulee olla tieyhteys.

- Varvikko on enimmäkseen puolukka ja mustikka tyyppiä. (Variksenmarja ja kanerva eivät haittaa kuntan  seassa.)

- Varvikossa ei saa olla heinää tai muita rikkakasveja.

- Varvikon peittävyys täydessä lehdessä on vähintään 70% kuntan pinta-alasta.

Mitä kuntan myynnin aloittaminen vaatii metsänomistajalta?

Kuntan nosto ei vaadi erillistä lupaa, joten jokaisella metsänomistajalla on oikeus aloittaa kuntan myynti omalta maaltaan.

Prosessi kannattaa aloittaa olemalla yhteydessä alueella kuntan nostoa harjoittavaan yritykseen. Tämän jälkeen kohteeseen sovitaan yleensä kartoituskäynti, jossa arvioidaan kiinteistön sopivuus kuntan nostoa varten.

 

Mikäli kohde sopii kuntan nostoon, saa metsänomistaja arvion kiinteistöllä olevasta kuntan määrästä. Kohteen kuntasta tehdään tämän jälkeen ostotarjous.

Mikäli kaupat tehdään, laaditaan kirjallinen kuntan ostosopimus. Jos kuntasta maksettava korvaus ylittää 15 000 euroa vuodessa, tulee kuntan myyjän ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi OmaVerossa.

Huomioithan myös, että kuntan myynti luokitellaan maatalouden tuloksi, joten ne ilmoitetaan maatalouden veroilmoituksella, ei metsätalouden veroilmoituksella.

Kuntta myyjän muistilista

Vahingoittaako kuntan nosto puustoa?

Kuntta nostetaan pääsääntöisesti muutama vuosi ennen päätehakkuita, jolloin puusto ei juurikaan enää kasva. Kunttaa voi nostaa kuitenkin myös nuoremmasta metsästä, sillä sen ei ole huomattu vaikuttavan puuston kasvuun. Metsän tulee olla kuitenkin sen verran varttunutta, että siellä mahdutaan liikkumaan pienillä työkoneilla.

Ihanteellinen tilanne on nostaa kuntta noin 1-3 vuotta ennen päätehakkuita. Tällöin puusto kerkeää siementämään nostokohdat, eikä erillistä vaivaa uuden metsän pystytykseen välttämättä tarvitse nähdä. Nosto kohdissa nuori taimikko näkyy yleensä jo seuraavana kesänä nostosta.

Uusiutuuko kuntta noston jälkeen?

Kuntta on uusiutuva luonnonvara. Kuntan noston jälkeen menee noin 5-10 vuotta, että nostokohdat peittyvät. Siihen että kuntta on taas tarpeeksi paksua nostoa varten, menee kuitenkin useampi vuosikymmen. Kuntta kerros muodostuu nimittäin ajansaatossa puista putoavien havunneulasten epätäydellisen hajoamisen tuloksena.

Kuntan nosto-oikeuksia myytäessä tulee ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ohessa lista tärkeimmistä:

1. Sovi kuntan nostosta hyvissä ajoin ennen päätehakkuuta. Kuntan myyjä voi pahimmillaan joutua jonottamaan yli vuoden ennen nostojen toteutumista. Kuntta pilaantuu päätehakkuussa, eikä sitä ei voi nostaa vuosikymmeniin hakkuiden jälkeen.

 

2. Laadi kirjallinen sopimus. Sovi kirjallisesti nosto  korvauksen maksamisesta ja muista ehdoista. Vahinkotilanteissa tulee korvausvastuu olla määritelty kuntan ostajalle, eikä sinulle.

3. Mikäli tulot ylittävät 15 000 euroa vuodessa, ilmoittaudu arvonlisäverovelvolliseksi OmaVerossa. Huomaathan, että jos myyt samana vuonna myös esimerkiksi puita, ei näiden yhteenlaskettu summa saa ylittää 15 000 euroa vuodessa.

4. Ilmoita kuntan myynnin tulot maatalouden veroilmoituksella. Lisätietoa ja apua kuntan myynnin verotuksesta saat tarvittaessa Verohallinnolta.

5. Kysy tarjous pylväspuun ostajalta. Kuntta kankaat ovat myös yleensä hyviä pylväspuu kohteita. Pylväspuuksi myydessä voi metsänomistaja saada 5-10 euroa korkeamman hinnan tukkipuuhun verrattuna.

Kiinnostaako kuntan myynti?

Voit kysyä lisää alla olevalla lomakeella. Vastaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä! Voit myös soittaa suoraan yhteystieto sivuilla näkyvään numeroon.

kuva (1 av 1).jpg
bottom of page