Ostamme Kunttaa

Kysy lisää soittamalla numeroon:

050-366-4441

Tai jätä yhteydenottopyyntö:

Kuntan myynnistä merkittävää lisätuloa metsänomistajalle


Mistä on kysymys?


Mäntykankailta nostettava kuntta eli varpumatto on kasvattanut suosiotaan viimeisen vuosikymmenen aikana. Kunttaa käytetään siirtonurmikon tapaan piha-alueiden kattamiseen. Kovasta kysynnästä johtuen kunttaa ostetaan yhä enemmissä määrin myös yksityisiltä metsänomistajilta, mikä tarjoaa metsänomistajalle mahdollisuuden merkittävän lisäansion tienaamisen.


Kuntasta maksetaan metsänomistajalle noin 1,50€ neliöltä. Hyvän kuntta-alueen pinta-alasta pystytään hyödyntämään kuntaksi noin 20-30%, jolloin korvaus nousee noin 3 000-4 500 euroon hehtaarilta. Näin metsänomistajalla on siis mahdollisuus tienata merkittävää lisäansioita kuntan myynnillä.


Kuntta tulee muistaa myydä ennen päätehakkuun toteuttamista. Päätehakkuussa kuntta nimittäin pilaantuu metsäkoneiden ja maanmuokkaustöiden alle. Päätehakkuun jälkeen menee vuosikymmeniä, että kuntta on taas nosto kelpoista.


Miten kunttaa nostetaan?


Kuntan nosto tehdään joko käsin tai pienellä työkoneella. Nosto aloitetaan leikkaamalla kuntta pala muotoonsa moottori tai raivaussahan avulla. Tämän jälkeen kunttapalat rullataan irti maaperästä.


Kuntta ei juurru pohjamahan, joten se on mahdollista irrottaa maaperästä. Koneella nostettaessa vaatii prosessi kuitenkin kovaa ammattitaitoa. Irrotetun kunttakerroksen paksuus on maastosta riippuen noin 5-15 cm.

Vahingoittaako kuntan nosto puustoa?


Kuntta nostetaan pääsääntöisesti muutama vuosi ennen päätehakkuita, jolloin puusto ei juurikaan enää kasva. Kunttaa voi halutessa nostaa myös nuoremmasta metsästä, sillä sen ei ole huomattu vaikuttavan negatiivisesti puuston kasvuun. Metsän tulee olla kuitenkin sen verran varttunutta, että siellä mahdutaan liikkumaan pienillä työkoneilla.


Ihanteellinen tilanne on nostaa kuntta noin 1-3 vuotta ennen päätehakkuita. Tällöin puusto kerkeää siementämään nostokohdat, mikä edesauttaa metsän luonnollista uusiutumista. Näin erillistä maanmuokkaustyötäkään ei tarvitse välttämättä tehdä, mikä tuo säästäjä metsänomistajalle.


Uusiutuuko kuntta noston jälkeen?


Kuntta on uusiutuva luonnonvara. Noston jälkeen menee noin 10 vuotta, että nostokohdat peittyvät. Siihen että kuntta on taas tarpeeksi paksua nostettavaksi, menee kuitenkin useampi vuosikymmen. Kuntta kerros muodostuu nimittäin puista putoavien havunneulasten epätäydellisen hajoamisen tuloksena. Alla on video, josta näet miltä nostokohdat näyttävät 10 vuotta noston jälkeen.


Mistä tiedät löytyykö sinunkin metsästä kunttaa?


Kunttaa nostetaan kuivilta mäntykankailta. Listasimme oheen kriteereitä, joiden avulla pystyt arvioimaan onko metsäkiinteistösi kuntan nostoon soveltuva.

Kriteerit kuntan nostoon:

- Kuntan nostoon soveltuu parhaiten kuivahkot mäntykankaat. Katso alta esimerkkikuva.

- Kunttaa nostetaan Kuopion pohjoispuolelta. (Etelämmässä kuntta on liian ohutta)

- Mäntykankaan tulee olla hiekkapohjainen, eikä se saa sisältää liikaa kivikkoa.

- Puusto on tai alkaa olemaan jo päätehakkuu pisteessä. (Kuntta pilaantuu päätehakkuussa, joten sitä ei voi nostaa kuitenkaan enää hakkuiden jälkeen).

- Nosto-alueen läheisyyteen tulee olla tieyhteys.

- Varvikko on enimmäkseen puolukka ja mustikka tyyppiä. (Variksenmarja ja kanerva eivät haittaa kuntan seassa.)

- Varvikossa ei saa olla heinää tai muita rikkakasveja.


Kuntta metsä

Mitä kuntan myynnin aloittaminen vaatii metsänomistajalta?


Kuntan nosto ei vaadi erillistä lupaa, joten metsänomistajalla on oikeus aloittaa kuntan myynti omalta maaltaan. Poikkeuksena kuitenkin on kriittisillä pohjavesialueilla olevat kiinteistöt, joissa metsätalouden harjoittamista on voitu rajoittaa. Näissä tapauksissa kannattaa konsultoida esimerkiksi paikallista metsänhoitoyhdistystä.


Myyntiprosessi kannattaa aloittaa olemalla yhteydessä alueella kuntan nostoa harjoittavaan yritykseen. Tämän jälkeen kohteeseen sovitaan yleensä kartoituskäynti, jossa arvioidaan kiinteistön sopivuus kuntan nostoa varten. Mikäli kohde sopii kuntan nostoon, saa metsänomistaja arvion kiinteistöllä olevasta kuntan määrästä. Kohteen kuntasta tehdään tämän jälkeen ostotarjous.


Mikäli kaupat tehdään, laaditaan kirjallinen kuntan ostosopimus. Jos kuntasta maksettava korvaus ylittää 15 000 euroa vuodessa, tulee kuntan myyjän ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi OmaVerossa.​ Huomioithan myös, että kuntan myynti luokitellaan maatalouden tuloksi, joten ne ilmoitetaan maatalouden veroilmoituksella, ei metsätalouden veroilmoituksella.


Kuntta myyjän muistilista


Kuntan nosto-oikeuksia myytäessä tulee ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Ohessa lista tärkeimmistä:

1. Sovi kuntan nostosta hyvissä ajoin ennen päätehakkuuta. Kuntan myyjä voi pahimmillaan joutua jonottamaan yli vuoden ennen nostojen toteutumista. Kuntta pilaantuu päätehakkuussa, eikä sitä ei voi nostaa vuosikymmeniin hakkuiden jälkeen.


2. Laadi kirjallinen sopimus. Sovi kirjallisesti nosto korvauksen maksamisesta ja muista ehdoista. Vahinkotilanteissa tulee korvausvastuu olla määritelty kuntan ostajalle, eikä sinulle.

3. Mikäli tulot ylittävät 15 000 euroa vuodessa, ilmoittaudu arvonlisäverovelvolliseksi OmaVerossa. Huomaathan, että jos myyt samana vuonna myös esimerkiksi puita, ei näiden yhteenlaskettu summa saa ylittää 15 000 euroa vuodessa.

4. Ilmoita kuntan myynnin tulot maatalouden veroilmoituksella. Lisätietoa ja apua kuntan myynnin verotuksesta saat tarvittaessa Verohallinnolta.

5. Kysy tarjous pylväspuun ostajalta. Kuntta kankaat ovat myös yleensä hyviä pylväspuu kohteita. Pylväspuuksi myydessä voi metsänomistaja saada 5-10 euroa korkeamman kuutiohinnan tukkipuuhun verrattuna.


Ostamme Kunttaa

Mikäli haluat aloittaa kuntan myynnin voit ottaa meihin yhteyttä. Kartoitamme yhdessä kiinteistösi sopivuuden ja saat arvion kuntan arvosta kiinteistölläsi.

Kuntan Myynti Lomake

Share by: