top of page

Kuntan asennus

Harkitsetko kuntan asentamista itse?

 

Mahtavaa!

Ohjeistamme sinulle tässä artikkelissa kuinka asennat kuntan kuin ammattilainen.

 

Lisäksi paljastamme yli kymmenen vuoden aikana opitut niksit, joiden avulla kuntan asennus käy nopeasti ja helposti.

 

Näin vältyt turhalta hikoilulta!

Aloitetaanhan...

Kuntan asentaminen

Huomioi nämä ennen kuntan asentamista

Varmista että pohjatyöt on tehty oikein

Ennen kuntan asentamista varmista, että pohjatyöt on tehty oikein. Voit lukea ohjeet kuntan pohjatöihin täältä: Kuntan pohjatyöt- Näin vältät rikkaruohot

Huomioi kuntan palakoko

Mestareiden Kuntta toimitetaan isoissa kymmenen neliön kokoisissa rullissa (rullan pituus on avattuna viisi metriä ja leveys kaksi metriä). yhdellä rullalla on painoa noin 200 kiloa.

Rullien siirtely vaatii siis vähintään kahden ihmisen voimat tai pienen työkoneen. Kunttarullat voi kuitenkin myös pilkkoa moottori- tai käsisahan avulla. Tällöin palojen siirtely onnistuu näppärästi esimerkiksi kottikärryillä tai pressun päällä vetämällä.

Kuntta suositellaan kuitenkin asentamaan mahdollisimman isoina paloina, jolloin sen juuristo säilyy ehjänä ja asennuksessa syntyy vähemmän saumoja. Tämä vähentää asennuksen jälkeistä kastelun tarvetta, sillä kuntta kuivuu eniten sen saumakohdista.

Helpoin ja nopein tapa kuntan asentamiseen?

Helpoin ja nopein tapa kuntan asentamiseen on hyödyntää pientä työkonetta. Suosittelemme pienen Avantin vuokraamista, koska sen käyttö onnistuu helposti myös ensikertalaiselta. Kuntan asennus onnistuu kuitenkin lähes millä tahansa työkoneella, johon on mahdollista asentaa trukkipiikit.

Työkoneen avulla saat siirrettyä kunttarullat nopeasti ja helposti suoraan niiden asennus paikoilleen. Näin kuntan asennus käy yhtä nopeasti kuin ammattilaiselta. Työkoneen avulla saat asennettua rullat myös helposti kokonaisina, jolloin lopputulos on aina kaikkein paras.

Vinkki: Kunttarullat voi pyöräyttää auki myös työkoneen trukkipiikeillä, jolloin asennus ei vaadi juurikaan fyysistä työskentelyä.

Milloin kuntta asennetaan ja paljonko se vie aikaa?

Kuntta tulee asentaa 10 päivän sisällä nostosta. Suomen Kunttamestarit toimittaa kuntan kolmen päivän sisällä nostosta, jolloin sinulle jää reilusti aikaa kuntan asentamiseen. Suosittelemme asentamaan kuntan kuitenkin heti toimituksen jälkeen, jolloin kuntan juurikerros ei kerkeä kuivumaan.

 

Kuntan asentaminen onnistuu yleensä yhdessä päivässä. Kuntan asennusvauhti on noin 50-100 neliötä tunnissa riippuen kohteen haastavuudesta ja siitä käytetäänkö apuna työkonetta vai ei. Työkoneella asentaessa saat nopeasti yli 500 neliönkin kokoisen alueen valmiiksi.

 

Kunttaa asennetaan läpi kesän toukokuusta lokakuulle asti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että varsinkin kesällä asentaessa, joutuu kunttaa kastelemaan reilummin. Mikäli kohteessa on haastavaa huolehtia riittävästä kastelusta, kannattaa kuntan asennus ajoittaa joko keväälle tai syksyyn, jolloin kastelun tarve on vähäisempää.

Kuntan asennuksen työvaiheet

1. Varaa oikeat työkalut

Kuntan asentamiseen tarvitset talikoita ja sahoja. Talikon avulla saat liikuteltua rullia, myös niiden avaamisen jälkeen. Sahaa käytetään puolestaan kuntan muotoiluun ja pilkkomiseen

Kuntan asennukseen käytetyssä talikossa tulee olla taivutetut piikit, jolloin kuntan siirtelyyn saa käytettyä enemmän voimaa. Apuvälineeksi käy myös tarvittaessa rautaharava, mikäli talikkoja ei ole käytettävissä.

 

Sahaksi käy hyvin esimerkiksi käsi- tai selkäsaha. Kuntan leikkaamiseen ja muotoiluun voi käyttää myös moottorisahaa, joka yleensä on nopein ratkaisu. Moottorisahan kanssa tulee kuitenkin käyttää varovaisuutta ja tarvittavaa suojavarustusta.

Varaudu myös kuntan kasteluun. Kuntta tulee nimittäin kastella läpimäräksi heti asennuksen jälkeen.

2. Rullan siirto ja levitys

Kuten aikaisemmin totesimme, käy kuntan asennus helpoiten työkoneella. Välillä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin kunttarullat voi pieniä käsin siirreltävään kokoon. 

 

Kun kuntta on saatu siirrettyä oikeaan paikkaan, levitetään se auki talikoiden tai työkoneen avulla.

Huomioithan että kuntan juurikerros ei saa jäädä ilmaan asennuksen yhteydessä, koska se kuivattaa kuntan. Kuntan alta tulee siis poistaa isot kivet ja tasata terävät kohoumat sekä montut.

 

Tämän jälkeen saumataan kunttapalojen reunat kiinni toisiinsa.

Vinkki: Mikäli rullaa pitää siirtää avattuna, onnistuu se "mittarimato" liikkeen avulla. Aloita vetämällä kunttaa noin 30-40 cm vastakkaiselta reunalta mihin haluat sitä siirtää, niin että kuntta jää mutrulle. Siirry tämän jälkeen aina puoli metriä siirtosuuntaan päin, nykäisten samalla mutrua eteenpäin. Näin kuntta liikkuu oikealle paikalleen mittarimadon tavoin.

3. Saumaaminen

Saumaaminen on tärkeä vaihe kuntan asennuksessa. Saumauksen avulla estetään kosteuden karkaaminen kuntasta ja mahdollistetaan kunttapalojen juurtuminen kiinni toisiinsa.

 

Saumauksen yhteydessä kunttapalojen reunat asetetaan tiukasti kiinni toisiinsa niin sanotuksi puskusaumaksi. Puskusaumassa kunttapalojen juurikerrokset asetetaan tasaisesti kiinni toisiinsa. Kunttapalojen reunat eivät saa siis jäädä irti toisistaan tai toistensa päälle.

oikein asennettu kuntta levy

4. Viimeistely

Lopuksi kuntta alueen reunat muotoillaan muotoonsa ja peitetään piiloon esimerkiksi hiekalla. Näin kosteus ei pääse karkaamaan kuntasta.

 

Mikäli asennuksen yhteydessä kuntan pohjasta on varissut varvikon päälle hiekkaa, poistetaan ylimääräinen hiekka varovasti esimerkiksi käsillä.

 

Jyrkkään rinteeseen asennettaessa (noin 45 astetta tai yli), tulee kuntta vielä kiinnittää puutapeilla. Puutappien pituus tulee olla noin 30 cm, jotta ne yltävät maaperään asti.

 

Puutapit lyödään kiinni  kunttapalan yläosaan. Yleensä 3-5 puutappia yhtä rullaa kohden on riittävä määrä.

5. Alkukastelu

Kuntan asennus kruunataan vielä alkukastelulla. Kuntta kastellaan läpimäräksi heti asennuksen jälkeen, jotta juurtuminen pääsee alkamaan.

 

Tutustuthan vielä kuntan hoito-ohjeisiin täältä: Kuntan hoito - Näin vältät kuntan kuivumisen

Haluatko että ammattilaiset asentavat kuntan puolestasi?

Pyydä tarjous, niin näet kuinka paljon kuntan asentaminen maksaisi kohteeseesi.

 

Asennuksen hinnasta saat myös takaisin 60% kotitalousvähennyksenä, mikäli kyseessä ei ole uudisrakennuskohde.

kuntta asennettuna
kunttapiha

Asiakas kokemuksia

Kuntta on nyt asennettu ja pihamme näyttää jo nyt erittäin hyvältä. Täällä satoi onneksi eilen tosi paljon ja lisää vettä on luvassa huomenna. Haluaisimme lähettää terveisiä ja suuret kiitokset kuntan asentajille että he tekivät kyllä todella huolellista ja ammattimaista työtä. Asennuksen jälki on todella hienoa ja he siivosivat jälkensä erinomaisesti. Tulemme varmasti suosittelemaan Suomen Kunttamestareita myös ystävillemme!

Jutta Rönnblad

bottom of page